Sunday, 14 December 2014

My Meju

Oleh kerana Gochujang yang dijual di Korean marts ni banyak yang ada alkohol, saya buat keputusan nak cuba buat Gochujang sendiri (kononnn laaaa).  Ada a few recipes for homemade gochujang - yang express, gluten free, etc.. tapi saya sangat teringin nak buat gochujang yang authentic. Saya sangat curious nak tau macamana rasanya gochujang yang nenek-nenek Korea buat tu.  Adakah lebih sedap daripada yang dijual di Jusco?  So saya cuba cari resepi di internet dan based on my reading, bahan asas buat gochujang tradisional adalah:

1. Meju powder
2. Barley malt (orang Korea pangging Yeotgirem)
3. Korean red pepper powder (of course laaaa)
4. Pulut or tepung pulut
5. Rice syrup
6. Garam (sea salt)

(Ingredients and recipe from www.maangchi.com dan a book called "Functional Food of the East")

So, with my sister, I went to a Korean mart di Ampang.  We went to a few marts dan for me, yang paling saya suka adalah Galaxy Korean Mart di Galaxy Ampang sebab lebih banyak barang dan  harga barang agak OK la juga berbanding Jusco.

I was able to find all the ingredients EXCEPT for MEJU powder.  Adehh... Punyalah bersemangat nak buat Gochujang tapi satu ingredients tak cukup uhuk uhuk..

Nak beli Meju powder online memang boleh tapi harga mahal gile.  Mak tak sanggup!  So I decided to make my own meju.


Taraaa...  OK, kalau diikutkan, the normal meju block should be about 1Kg kot, tapi being a pure rookie, saya buat kepal kecil-kecil dah la.. sebab tak tau apa nak expect.  I made into square and round shapes.  Jerami padi memang takde, aduh.. Satu lagi cabaran.  Jadi saya guna daun lalang - macam nak buat doujiang (from my reading), so mungkin tak jadi meju ori lah.. anyways..


My meju hanging by the window.  As of now, dah nak masuk minggu ke-3.  Dah keras-keras semuanya - Alhamdulillah tak berulat berlalat bagai.  From my reading, sepatutnya ada bau 'ammonia', a fermenting smell.  So far, ada lah bau, a bit pungent tapi tak lah kuat langsung.  No idea what it's supposed to smell like.  As for fungal growth, I can see white, black and orange kulat.  Erkk...


Doenjang jjigae.. With tempe, dried shiitake mushroom, garlic, onion and green onion.  Very refreshing.  Sinus pun boleh clear kalau makan sup nih.  Terbaekk!

No comments:

Post a Comment