
Pokok rhubarb ni berusia 3 bulan kot and baru saja
berpindah pasu dalam 2 minggu lepas.
Rhubarb as far as I know bukan la pokok native kepada kawasan rendah
Negara kita, tapi yes it can grow.
Notice that batang rhubarb ni hijau and tak merah. Ini disebabkan oleh cuaca Malaysia yang
panas. Kalau musim sejuk batang dia
bertukar warna kepada warna merah.
Rhubarb boleh dimakan and rasanya masam. Biasanya orang buat pies or kalau orang
melayu, kita boleh campurkan dalam masak lemak. Hanya batangnya sahaja yang
dimakan kerana daunnya adalah toxic.
Oleh kerana sifat
toxic daunnya (kot) saya perasan yang pokok rhubarb ini langsung tidak disentuh
oleh pest. Hatta semut pun tak sudi nak
datang masuk ke dalam pasu. Haaa… bagus lah.. suka aku. Lagi satu, I notice that rhubarb ni sangat
cepat tumbesarannya. Within 3-4 days akan muncul daun baru. Pasu ni adalah pasu sementara untuk rhubarb
ni sebab saya dah rancang nak tanam pokok rhubarb ni direct in the ground once
it’s grown too big for the pot – kalau panjang umurnya laa… hehehehe…
Kandungan oxalate pada daun membuatkanya toxic.. Batangnya kurang .. Tapi x sesuai untuk pesakit buah pinggang. Belimbing buluh pn tinggi kandungan oxalic asidnya
ReplyDeleteSebab ada oxalate, tanam pokok rhubarb memang tak de musuh - I mean, tak de binatang nak kacau. Bagus jugak,, in a way :)
ReplyDeleteSince belimbing buluh tinggi kandungan oxalic asid, ia tak bagus untuk orang sakit buah pinggang juga ya? I did not know that. Thanks for sharing ya.