Thursday, 27 March 2014

Pokok Rhubarb

Pokok rhubarb ni berusia 3 bulan kot and baru saja berpindah pasu dalam 2 minggu lepas.  Rhubarb as far as I know bukan la pokok native kepada kawasan rendah Negara kita, tapi yes it can grow.  Notice that batang rhubarb ni hijau and tak merah.  Ini disebabkan oleh cuaca Malaysia yang panas.  Kalau musim sejuk batang dia bertukar warna kepada warna merah.
Rhubarb boleh dimakan and rasanya masam.  Biasanya orang buat pies or kalau orang melayu, kita boleh campurkan dalam masak lemak. Hanya batangnya sahaja yang dimakan kerana daunnya adalah toxic. 
Oleh kerana sifat toxic daunnya (kot) saya perasan yang pokok rhubarb ini langsung tidak disentuh oleh pest.  Hatta semut pun tak sudi nak datang masuk ke dalam pasu. Haaa… bagus lah.. suka aku.  Lagi satu, I notice that rhubarb ni sangat cepat tumbesarannya. Within 3-4 days akan muncul daun baru.  Pasu ni adalah pasu sementara untuk rhubarb ni sebab saya dah rancang nak tanam pokok rhubarb ni direct in the ground once it’s grown too big for the pot – kalau panjang umurnya laa… hehehehe…


2 comments:

  1. Kandungan oxalate pada daun membuatkanya toxic.. Batangnya kurang .. Tapi x sesuai untuk pesakit buah pinggang. Belimbing buluh pn tinggi kandungan oxalic asidnya

    ReplyDelete
  2. Sebab ada oxalate, tanam pokok rhubarb memang tak de musuh - I mean, tak de binatang nak kacau. Bagus jugak,, in a way :)

    Since belimbing buluh tinggi kandungan oxalic asid, ia tak bagus untuk orang sakit buah pinggang juga ya? I did not know that. Thanks for sharing ya.

    ReplyDelete